Noul Cod Penal va reglementa separat frauda in asigurari. Pedepsele variaza de la 1 la 5 ani

publicat pe 12 februarie 2013
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, in luna iulie a acestui an, frauda in asigurari va fi incriminata ca forma de infractiune separata, fiind inclusa in capitolul infractiunilor contra patrimoniului prin nesocotirea increderii. 


"<Inselaciunea privind asigurarile> va fi reglementata conform art. 245 din noul Cod Penal, sanctiunea pentru aceasta fapta savarsita in forma cea mai grava fiind inchisoarea de la unu la 5 ani", ne-au precizat reprezentantii Casei de avocatura Daniel FLOREA si Asociatii.

In prezent, frauda in asigurari nu este incriminata in mod distinct in legislatia din Romania. Totusi, modalitatile prin care se realizeaza faptele de frauda in asigurari, in functie de pericolul social pe care acestea il prezinta, pot constitui infractiuni care sunt reglementate expres de legislatia in vigoare.

Cea mai raspandita incadrare penala o reprezinta inselaciunea, reglementata de art. 215 din Codul Penal. De cele mai multe ori, aceasta este insotita de comiterea altor infractiuni, precum falsul in inscrisuri sub semnatura privata, uzul de fals reglementat, falsul in declaratii reglementat sau falsul privind identitatea.

Asadar, pedepsele pot varia de la amenzi penale, pentru faptele cu grad mai mic de pericol social (falsurile), pana la sanctiunea cu inchisoarea de 15 ani in cazul infractiunilor de inselaciune. La limita maxima speciala de 15 ani, se poate adauga un spor de pedeapsa de pana la 5 ani, in anumite situatii. 

Specialistii citati au subliniat ca "de asemenea, pentru infractiunile de inselaciune, legiuitorul a reglementat si sanctionarea tentativei, cu limite de pedeapsa cuprinse intre jumatatea minimului si jumatatea maximului prevazute de lege pentru infractiunea consumata, fara ca minimul pedepsei sa fie mai mic decat minimul general al pedepsei". 

Si in ceea ce priveste persoanele juridice, raspunderea pentru tentativa de frauda este sanctionata cu amenda cuprinsa intre minimul special si maximul special al amenzii prevazuta de lege pentru infractiunea consumata, reduse la jumatate.


sursa: www.1asig.ro

Produse

Noutati

Conform cerintelor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, modificata si completata si ale Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, SC Power Insurance Broker SRL, impreuna cu asistentii sai in brokeraj si SC Power Solution & Logistics SRL – drept imputerniciti, are obligatia de a administra in conditii de siguranta si numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care ni le furnizati despre dumneavoastra, un membru al familiei dumneavoastra ori o alta persoana. Scopul colectarii datelor este obtinerea unor oferte de asigurare sau incheierea unor asigurari pentru dumneavoastra. Nu sunteti obligat(a) sa furnizati datele, acestea fiind necesare ofertarii sau incheierii asigurarii. Refuzul dumneavoastra determina imposibilitatea obtinerii ofertei si/sau incheierii asigurarii. Informatiile inregistrate sunt destinate utilizarii de catre operator si sunt comunicate numai urmatorilor destinatari: societati de asigurare partenere si SC Power Solution&Logistics SRL (furnizorul de softuri si solutii IT). Datele comunicate de catre dumneavoastra pot fi folosite si in scopul transmiterii catre dumneavoastra de comunicari comerciale despre produsele, serviciile, promotiile, ofertele speciale, evenimentele oferite de SC Power Insurance Broker SRL. Informatiile va pot fi oferite prin intermediul angajatilor sau asistentilor in brokeraj proprii, prin posta sau curier, e-mail, sms sau mijloace de informare similare. In cazul mijloacelor de transmitere electronice comunicarile va vor fi transmise doar daca va veti exprima in mod expres, in scris, acordul pentru aceasta. Conform Legii nr. 677/2001, beneficiati de dreptul de acces, de interventie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale si dreptul de a va adresa justitiei. Totodata, aveti dreptul sa va opuneti prelucrarii datelor personale care va privesc si sa solicitati stergerea datelor. Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa, datata si semnata, catre Compartimentul Operare Date din cadrul SC Power Insurance Broker SRL, jud. Constanta, loc. Constanta, Str. Ciprian Porumbescu, nr.60, et.1(0241.558.141/0341.177.377; operare@powerholding.ro). SC Power Insurance Broker SRL este inregistrata in Registrul de evidenta a prelucrarii datelor cu caracter personal, sub nr. 10822. *